Maanduitdaging Oktober: De Hele Maand Geen Brood

Brood schijnt toch niet zo gezond is dan wij denken en dat je beter iets anders hiervoor kunt gaan eten. (heb ik mij laten vertellen en heb ik in diverse boeken gelezen ;-))

Nu heb ik als uitdaging voor de maand Oktober 2012 besloten om een maand geen brood te eten en kijken of ik dat überhaupt kan en hoe ik mij daarbij voel, of ik mij beter of juist slechter hierdoor ga voelen.

En tevens zal ik inspiratie moeten gaan zoeken – en vinden- om iets anders te eten als brood.

Even voor de duidelijkheid: ik ben niet aan een dieet maar ik ben opzoek naar de beste voeding voor mijn lichaam, om optimaal te kunnen functioneren.

Mocht je tips of suggesties hebben laat het dan graag weten via email youri.swart@gmail.com

Fijne dag!

Youri

{Dit artikel is een onderdeel van mijn TEST 2012}

19 gedachtes over “Maanduitdaging Oktober: De Hele Maand Geen Brood

 1. Eveline

  Quinoa! Super lekker als ontbijt, met vers fruit erbij!

  Ik merk in mijn omgeving dat veel mensen zo ontzettend gewend zijn aan altijd maar brood eten.. ’s ochtends bij het ontbijt brood of crackers, ’s middags bij de lunch wederom brood en als tussendoortjes… TJA BROOD!
  Lekker gevarieerde voeding natuurlijk, want tja de ene keer brood met vlees, dan brood met kaas of brood met zoet beleg… 😉

  Er valt nog zo veel meer te eten!
  Maak eens een lekkere soep met bonen en groenten, of een ‘pannenkoek’/wrap van boekweit gevuld met groente, omelet, salades…
  De mogelijkheden zijn eindeloos! En zo krijg je een veel breder scala aan voedingsstoffen binnen dan met enkel brood!

  Succes met deze maand-uitdaging!

  1. martialartssuccesacademy

   Hoi Eveline,

   Dankjewel voor je tip! Ik zie inderdaad dat wij ‘nedrlanders’ veel brood eten en bij alles in bijvoorbeeld een restaurant ook veel brood eten als bijgerecht.

   Momenteel heb ik al diverse muffings met groente / vleesvulling gemaakt en een spinazi quice en gewoon een salade met diverse vulling zoals advodado, ik heb gelukkig wat recepten en inspiratie kunnen vinden.

   Mocht je nog wat recepten hebben, laat het dan graag weten 😉

   Youri

 2. Jacqueline Postma

  Ik eet al een jaar geen brood, granen, suiker of andere koolhydraten. Voel me zeer goed en ben 40 kilo afgevallen. Je kunt ook brood maken met amandelmeel, lijnzaadmeel of kokosmeel. Er zijn veel leuke boeken met recepten, bv: The joy of gluten-free, sugar-free baking; The art of eating healthy; Cooking with coconut flour. Misschien heeft iemand hier iets aan. Jacqueline

  1. martialartssuccesacademy

   Goed zeg Jacqueline! Tot op heden merk ik niet veel dat ik zonder brood de dag doorkom, merk jij wel het verschil sinds je geen brood meer eet?

   Youri

   1. Emha

    Voor de duidelijkheid; eet je alleen geen brood meer of vermijd je alles waar gluten in zitten? dat maakt nogal een verschil denk ik.

   2. martialartssuccesacademy

    Hoi Emha,

    Inderdaad een goede vraag! Ik houd het momenteel alleen bij brood (vermijden) en probeer veel andere -vooral lunch- ideen uit.

    Waar zitten Gluten nog meer in en waarom zou ik deze nu juist niet innemen?

    Gr Youri

 3. Sanne

  Het boek: Oergondisch genieten van Ria Penders, Yvonne van Stigt en Elly Poll vind ik ook een échte aanrader. Bevat niet alleen lekkere recepten, maar ook achtergrond informatie over wat voeding met je doet.

  Het kan zijn dat je lichamelijke reacties krijgt en stoelgang veranderingen wanneer je stopt met het eten van granen. Deze horen er bij en zijn een teken dat je lichaam tegen de slechte bacteriën aan het vechten is en ze probeert uit te scheiden.

  Sanne.

  1. martialartssuccesacademy

   Hoi Sanne, bedankt voor je tip! Ik zal eens kijken of de bieb dit boek heeft 🙂

   Stoelgang is inderdaad anders, ik moet veel vaker naar de toilet en merk dat mijn ontlasting anders is.

   Maar qua energie niveau merk ik niet echt grote verschillen…

   Youri

 4. peggy

  ook ik eet al een jaar geen brood meer,ieder met huidklachten kan ik dit zeer zeer aanraden en ook overgewicht zal gaan minderen… wat dan te eten,deze vraag krijg ik ook heel erg vaak,maar wat niet! kun je beter zeggen,alles wat je verder lekker vind kokosmelk,groente,fruit,noten,zaden,vis vlees…. is er niets anders te koop dan brood??? dacht het niet… en 1e maanden zijn het ergst,je gaat zoeken naar ”broodjes” om zelf te bakken,of minder erge granen zoals spelt,kamut. moet ieder voor zich zelf weten,maar ik neem alleen een rol rijstwafels mee als ik ergens ga ontbijten zoals met pasen/kerst/weekendje weg en anders niet… veel succes!

  1. martialartssuccesacademy

   Hoi Peggy,

   Inderdaad zoals je aangeeft zit het in hem denken, we denken in brood, we willen constand brood eten omdat we het gewent zijn en het in ons systeem zit. Laat zei mijn vriendin ‘wanneer ga je weer eens normaal eten’, ik moest heel erg lachen en hierdoor merk ik dat het in ons systeem zit. en net zoals alle andere dingen kan je dit alleen maar veranderen door uit onze comfort zone te stappen.

   Rijstewafels is een goede tip, dankje!

   Geniet van je dag!

   Youri

 5. Lekker, voedzaam en gezond is ook pannenkoekjes van lijnzaad. Zelf het lijnzaad malen, (gaat heel goed met elektrische koffiemolen) eieren, kaneel, banaan, je kunt ook nog wat (zelf) gemalen ongepelde hennepzaden toevoegen. Klop de eieren luchtig, prak de banaan en voeg alle ingrediënten bij het opgeklopte eieren. Spatel het geheel voorzichtig om. Bak op een rustig vuurtje aan beide zijden in kokosnootolie, totdat de pannenkoekjes gaar zijn. Eetsmakelijk!

  1. martialartssuccesacademy

   Hoi Helga,

   Dankjewel voor je tip, dit klinkt zeer eenvudig en erg smakelijk, ik ga deze week een poging wagen om ze te maken, ik houd je op de hoogte 🙂

   Fijne dag

   Youri

 6. Pingback: Gezond Eten ÍS Zelfverdediging: Lunch Tip « The New Dojo- The Place of the Way

 7. Pingback: Update: Uitdaging van Oktober (Deel 2) « The New Dojo- The Place of the Way

 8. Pingback: Update: Uitdaging van Oktober: ‘Hele maand geen brood’ (Deel 3- slot) « The New Dojo- The Place of the Way

 9. Pingback: Maanduitdaging November: 1 Maand Geen Facebook | The New Way.

 10. Pingback: Bestaat Racisme nog Steeds? | The New Way.

 11. Pingback: Eet Goed Voel Je Goed » Blog Archive » Oktober Uitdaging – Update

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s